Слово Екзарха до українців нашої громади

 

Дорогі брати та сестри!

Сьогодні я відчуваю змішані почуття. З одного боку, мені радісно, що ви прийшли на Божественну Літургію, на якій буде звершено молитву за Україну. Адже це найкращий спосіб для християнина отримати натхнення, розраду, силу і благодать від нашого Бога і Господа. Водночас, мені сумно, що я не можу бути з вами на цьому богослужінні. Проте, подумки і молитовно я з вами і сподіваюся на зустріч і спільну молитву.

Я добре пам'ятаю ранок 24 лютого два роки тому. Я прокинувся досить рано, щоб підготуватися до подій, пов'язаних із Днем незалежності Естонської Республіки. Я увімкнув телевізор, щоб впівока спостерігати за церемонією підняття прапора на сході сонця. І що ж я чую посеред святкових репортажів? На наших друзів нападають. В Україні йде війна. Таку несправедливість важко витерпіти, навіть коли ти перебуваєш у безпечному місці далеко від бомб, що падають, і ракет, що несуть смерть. Це, як якщо б у твій день народження життя твого брата було в небезпеці.

Брати і сестри, я захоплююся, ми всі захоплюємося вашою мужністю! Вона вчить і допомагає нам бути хоробрішими. Ми всі намагаємося допомогти. Допомогти, хто чим може. Але чим можу допомогти я, священнослужитель? У мене немає матеріальних засобів, у мене немає зброї. Але Бог мене озброїв. Він оперізав мене істиною, Він одягнув мене в броню праведності, Він зміцнив ноги мої готовністю йти і проповідувати Благу Звістку світу! Для того, щоб ви могли протистояти злобі дня і стояти твердо, я благаю вас, подібно до святого Павла (Еф 6:11-17), узяти щит віри, яким ви зможете загасити всі вогняні стріли зла. Візьміть також шолом порятунку і шолом духу - Слово Боже! І з молитвою та проханням завжди моліться в Дусі, і для цього пильнуйте з усякою завзятістю та клопотанням усіх святих.

В Україні йде повномасштабна війна. Люди помирають, їх позбавляють домівок, вони мерзнуть і голодують, але я говорю про духовне всеозброєння. Чому я це роблю? Я не кажу, що Україні не потрібна військова техніка. Безумовно потрібна. Але я священнослужитель. Я знаю, ми всі знаємо, що людина - це не просто фізичне тіло зі своїми потребами. Людина - духовна істота, і насамперед у неї є духовні потреби. Духовне і фізичне начала в людині єдині. За таким самим принципом - у поєднанні духовного і матеріального, будуються і держави. І під час війни - потрібна військова сила і сила духу.

Сьогоднішнє Євангеліє розповідає нам про вдову і суддю. Я не кажу про те, кого вони символізують у сьогоднішній ситуації. Важливе саме послання Ісуса: "Чуєте, що говорить суддя неправедний? Чи Бог не захистить обраних Своїх, що волають до Нього день і ніч, хоч і зволікає захищати їх? кажу вам, що подасть їм захист незабаром. Але Син Людський, прийшовши, чи знайде віру на землі?" (Лу 18:6-8) Бог справді встановить для нас захист, але чи знайде Він віру на землі. Він не повинен шукати її. Він має чути і бачити її в наших молитвах і житті. Тому! Озираючись назад, давайте будемо дякувати. Дивлячись уперед - довіряти. Дивлячись угору - вірити. Озираючись навколо - любити. Слід пам'ятати, що якщо Господь не будує будинку, марно трудяться ті, хто його будує; якщо Господь не охороняє міста, марно пильнує вартовий. (Пс 126:1)

Україна молиться і бореться. І ми разом із вами.

У молитві за всіх вас, ієромонах Іустин. Слава Україні!

Підтримка проекту

Ви можете підтримати наш проект:

Contribee PayPal


VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
IBAN: LT487300010173170576
SWIFT: HABALT22

Популярні публікації

Медовий Спас